Begraven of cremeren

foto corrie begraafplaats 5Een keuze die ook gemaakt moet worden is: begraven of cremeren? Hier moet goed over nagedacht worden. Om u een beter beeld hiervan te geven lichten we wat informatie hierover toe.

Begraven

Veel mensen kiezen ervoor om begraven te worden. Er wordt zo een gedenkplek gecreëerd voor nabestaanden. Bij het begraven kan gekozen worden voor een algemeen graf of een particulier graf.

Een algemeen graf is een graf voor meerdere personen, die niet tot dezelfde familie behoren. Een graf wordt “gehuurd” als het ware van de gemeente voor de duur van 15 jaar. Na deze tijdsuur kan het graf niet worden verlengd en zal deze worden geruimd.

Een particulier graf is een graf voor één of meerdere personen wat gekocht wordt van de gemeente voor de tijdsduur van minimaal 10 jaar. De familie bepaalt hier zelf wie er in dit graf begraven zal worden.

Elke 10 jaar kunnen de grafrechten worden verlengd.

Bij het begraven kan worden gekozen voor een kist, een speciale wade of een rieten mand/kist. De keuze voor het graf en de begraafplaats is aan de familie.  

Cremeren

Ook een crematie is mogelijk. De crematie van de overledene vindt direct plaats na de plechtigheid. Veel crematoria staan het toe om als naaste familie mee te gaan om de kist in de oven te voeren. Vele ervaren dit als een afronding van de uitvaart.

De Nederlandse wet bepaalt dat de as van een overledene na de crematie 31 dagen in het crematorium moet blijven. Vervolgens kan de as zelf of door ons worden opgehaald. De asbestemming is iets waar goed over nagedacht moet worden. Als u er nog niet aan toe bent om de as op te halen, laat u de as voorlopig in het crematorium staan. De mogelijkheden voor de asbestemming zullen uitgebreid door ons met u na de crematie besproken worden.